lunes, 19 de noviembre de 2012

Vull viure en un pais que…

Al final del artículo podéis leerlo en castellano 
Les persones ens acomodem a la rutina. Tenim molta por a la pèrdua; encara que el que podem perdre no sigui massa bo ni plaent. Qualsevol persona assenyada fa tot el possible, i fins i tot l’impossible, per no tirar la tovallola, però no perdre. Fins que arriba un moment en que diu ¡prou!. ¡No puc mes!.

Un dia, el destí l’hi posa davant seu una oportunitat i sense por, l’aprofita. Ja sap que no aterrarà de pet al paradís, però al menys te l’oportunitat de construir quelcom millor del que tenia fins ara. 
Això es el que els ha passat a moltes persones a la seva vida personal i ja fa un temps que l’hi està passant a molts catalans. Uns politics catalans ens volen preguntar: «¿Voleu que us consultem si voleu que Catalunya sigui un nou estat d’Europa?» O quelcom semblant. D’entrada, nomes es vol preguntar als ciutadans per tal de conèixer la seva resposta, lliurement donada. Sembla que no s’hi pot oposar cap demòcrata. Dons no , no es així. Hi ha molts politics catalans i de fora de Catalunya que s’oposen a que es pugui fer aquesta pregunta als catalans. 
Cadascun d’aquets dos grups aporten les seves raons, les seves dades i difonen les seves propagandes. Alguns sembla que, si els fem cas, ens portaran a la terra promesa. Altres vaticinen que ens assolaran les set plagues bíbliques si fem cas als que ens volen fer la pregunta per conèixer el parer de tots nosaltres. Es necessita molta formació i molta sang freda per destriar el gra de la palla.

Himno y bandera española   http://www.youtube.com/watch?v=lV2HG2OrEwU
Himne i senyera de Catalunya   http://www.youtube.com/watch?v=pG9lnsqNHck
El nom, les banderes i els himnes només son paraules, trossos de roba acolorida, música i cançons. Es cert que aquests símbols tracten de reflectir la unió, el sentiment de solidaritat, la glorificació de la història i les tradicions del país, però el que més representa a una nació, son els seus ciutadans, els seus dirigents i els resultats de l’aplicació dels seus projectes politics que afecten directament a la gent del propi país que governen i als de la resta del mon. 
Molta gent, a tenor dels seus discursos públics i dels seus missatges a la xarxa, sembla que venen el peix abans de ser pescat. Salten etapes, creuen que es pot viatjar en l’espai i en el temps per teletransportació i que estan sols en el mon per poder fer el que els hi plagui. Sempre s’ha dit que “el voler es poder”, si mes no, mai s’aclareix el full de ruta per sortir de “E” i arribar a “C”. 
En els darrers anys del primer decenni del segle XXI hem passat de viure en una societat embogida pel consumisme desbocat a una depressió col·lectiva de tal magnitud que fins hi tot ha començat a augmentar la taxa de suïcidis. A partir de l’onze de setembre de 2012 molts milers de persones van sortir a manifestarse, pels carrers de Barcelona, de forma pacifica. A la pancarta de capçalera hi posava “Catalunya nou estat d’Europa” però el que agermanava a tota aquella munió de gent era demanar un futur millor per ells i els seus. Es detectava un ambient d’il·lusió per la possibilitat de aconseguir un futur millor. 
Tothom sap que la independència del país i per sí sol, un nou estat, no és la solució màgica a aquesta situació nefasta que vivim, però és una gran oportunitat per tenir un nou marc d'infraestructures, de valors i d'objectius. 
No puc negar que personalment m’engresca la possibilitat de tenir l’oportunitat d’ajudar a millorar la nostra societat i fins i tot de crear un nou estat millor que el que em pogut fer fins ara, si així ho vol la gen de Catalunya, quan se la pugui consultar democràticament. Aquesta perspectiva, per si mateixa, es il·lusionant i tenir il·lusió es fonamental per tirar endavant, créixer com a persones i per millorar el nostre benestar i el da la nostra societat. Però no és suficient. 
Ja fa molts anys que els meus pares em val explicar el compte de “La Lechera” i el perillós que era fer castells al aire. Tenim que saber quelcom més que el nom, l’himne i la bandera del possible nou estat. Tenim que pensar i comprendre que anhelem mes enllà dels nostres sentiments, somnis o quimeres; emprant el seny i la raó. 
Per tal que aquesta corrent d’il·lusió que envaeix molta gent del nostre país no esdevingui desil·lusió i frustració, es necessari meditar individualment en quina mena de societat volem viure. Tenim que escriure els nostres desitjos raonats per poder respondre, quelcom mes que unes poques paraules emotives, si algú ens ho pregunta algun dia...... 

¿Com voldríem que fos el nostre país? 

¡Quina feinada! Diran molts. ¡Ara aquest ens demana que pensem!... Per això paguem als politics. ¡Que pensin ells! 
Alguns diran: ¡No tinc temps per pensar! o tal vegada cridaran... ¡Pensar no, actuar ja!, 
Segurament també sentiré una munió d’excuses mes o menys certes, però no us faré cas. Qui vol millorar es te que esforçar, te que ser part activa del procés i per tant te que col·laborar amb l’esforç dels altres. La societat soms tots. Tots tenim el dret a participar i el deure de cooperar. 
Si algú vol canviar alguna cosa, te de deixar de fer el mateix que ha fet fins ara: Deixar que els altres decideixin per vosaltres. La llibertat comença dins vostra. Si no us agrada el que teniu i no feu res, no teniu cap dret a queixar-vos. Seguiu obeint i prou. 
Si voleu escriure el vostre futur comenceu a pensar ara mateix com el voleu. 
Així dons, començo a imaginar com m’agradaria que fos el país on viure i espero que m’ajudeu, amb les vostres idees a comprendre com fer-lo mes bonic i pròsper per a tots. 


Voldria viure en un país...
  • ...on les persones fossin el mes important. 
  • ...saludable física i mentalment, 
  • ...on es promociones el que la seva gen fos estudiosa, educada i culta i deixés de manar la futilitat, la satisfacció immediata i l'espectacle televisiu que penetra fàcilment entre la població jove i els grups amb menys densitat cultural. 
  • ...on es cultivés el pensament lliure i la crítica constructiva. 
  • ...amb unes estructures d'estat democràtiques, dialogants i participatives que ens permetesen decidir pacíficament el nostre futur. 
  • ...acollidor dels nouvinguts. On es respectin i s’apliquin els drets humans i on se'ls donin a conèixer la nostra llengua i els nostres usos i costums demanant-los es respecte degut vers els mateixos. 
  • ...garant de la justícia 
  • ...on es facin les denuncies als tribunals de justícia, aportant les proves pertinents, en lloc de difamar, impunement i sense conseqüències, als mitjans de comunicació. Aquests han d’informar a la ciutadania de la denuncia, del veredicte i de la sanció que s’imposi; tan al denunciat com al difamador. La democràcia es basa en la llibertat de les persones i no pot haver-hi llibertat si no hi ha informació, perquè sense informació és impossible que les persones puguin conformar un criteri i sense criteri no es pot fer l'exercici de l'elecció que és l’ instrument propi de la democràcia. Per això es tan important que estigui garantida la informació plural, imparcial, oportuna, contrastada i veraç. 
  • ...on tots els càrrecs polítics o dirigents socials siguin electes democràticament en llistes obertes i cap sigui de lliure designació o adquirit per rao d'herencia. 
  • ...on per accedir a l’elecció d’un càrrec polític es precisi demostrar uns coneixements mínims (formació acadèmica, idiomes, etc) i demostrar una experiència mínima en l’exercici de la seva professió previa a l'entrada en la política. 
  • ...on es respectin els drets dels servidors públics, se’ls remuneri adequadament, amb total transparència i s’exigeixi amb fermesa el compliment dels seus deures demanant les responsabilitats pertinents en cas d’incompliment de compromís electoral, ineficiència, malversació o corrupció. Total transparència en la presentació dels contes públics i en els de les formacions polítiques. 
  • ...on les estructures de l’estat siguin les adequades, estiguin ben dimensionades (nombre de politics i funcionaris / nombre d’habitants als quals donen servei) i siguin eficients i productives. 
  • ...on l’administració de les finances públiques (per exemple el Serveis d’Ocupació i l’ajuda d’internacionalització de les empreses) funcioni de veritat, vetlli pel benestar de les persones i sigui transparent i facilitadora del progrés social. 
  • ...on el mercat de les subministradores d’energia (gas, electricitat i carburants) estesin de veritat oberts a la lliure competència, trencant d’una vegada amb els oligopolis que imposen els preus que volen als ciutadans, autònoms i PIMES. Un país on es promociones el desenvolupament de les energies solar i eòlica. 
  • ...on es garanteixin els drets dels ciutadans i de la meritocràcia. 
  • ...on tots els ciutadans tinguin els mateixos drets de partida, tots estiguin subjectes al compliment de la mateixa llei, sense privilegis especials i només depenent dels seus mèrits, puguin arribar als mes alts nivells de la societat. 
  • ...on es defensin els valors de l’ètica i de la justícia social i es tingui tolerància zero amb la corrupció, el suborn i els actes de prevaricació. Un país on per fer negocis, no hagis de mirar amb quina persona de l’administració hagis de “parlar” sinó que tan sols sigui necessari mirar la llei. Coherència i honestedat. 
  • ...defensor de l’ igualtat d’oportunitats independentment de qualsevol altre criteri. 
  • ...exigent amb el compliment dels deures, dels acords i on tenir èxit fos una conseqüència de la feina ben feta. La quantitat i la qualitat no estan renyides. 
  • ...ple de gent inconformista i lluitadora, pròspera, industriosa, treballadora, esforçada, eficient, facilitadora de l’emprenedoria, innovadora, creativa, segura de si mateixa i solidaria amb el mon 
  • ...on creixi una classe mitjana ampla en lloc d’una on només hi hagi rics, pobres que viuen de la solidaritat o directament de la caritat e indigents que subsisteixen per sota del llinda de la pobresa. 
  • ...ple de gent orgullosa de la seva cultura i dels signes d’identitat del seu país, defensora del català com a llengua vertebradora d’una societat plurilingüe. 
  • ...orgullós de totes les seves gents, del seu paisatge y respectuós amb la natura. 
  • ...Mes coses que cadascú de vosaltres voldríeu pel vostre país... 
Així es el país que m’agradaria que construíssim entre tots nosaltres i els nostres politics al davant per facilitar-nos la tasca. 
©JAS2012
Para leer el artículo en castellano pulsad debajo


Las personas nos acomodamos a la rutina. Tenemos mucho miedo a la pérdida, aunque lo que podemos perder no sea demasiado bueno ni placentero. Cualquier persona sensata hace todo lo posible, e incluso lo imposible, por no tirar la toalla, para no perder. Hasta que llega un momento en que dice ¡basta!. ¡No puedo más!. Un día, el destino le pone ante sí una oportunidad y sin miedo, la aprovecha. Ya sabe que no aterrizará de golpe en el paraíso, pero al menos tiene la oportunidad de construir algo mejor de lo que tenía hasta ahora. 
Esto es lo que les ha pasado a muchas personas en su vida personal y ya hace un tiempo que les está pasando en muchos catalanes. Unos políticos catalanes nos quieren preguntar: « ¿Queréis que os consultemos…” ¿desea que Catalunya sea un nuevo estado de Europa?" O algo parecido. De entrada, sólo se quiere preguntar a los ciudadanos para conocer su respuesta, libremente dada. Parece que no se puede oponer ningún demócrata. Pues no, no es así. Hay muchos políticos catalanes y de fuera de Cataluña que se oponen a que se pueda hacer esta pregunta a los catalanes. 
Cada uno de estos dos grupos aporta sus razones, sus datos y difunden sus propagandas. Algunos parece que, si les hacemos caso, nos llevarán a la tierra prometida. Otros vaticinan que nos asolarán las siete plagas bíblicas si hacemos caso a los que nos quieren hacer la pregunta para conocer la opinión de todos nosotros. Se necesita mucha formación y mucha sangre fría para separar el grano de la paja.
Himno y bandera española http://www.youtube.com/watch?v=lV2HG2OrEwU
Himno y bandera de Cataluña http://www.youtube.com/watch?v=pG9lnsqNHck
El nombre, las banderas y los himnos sólo son palabras, trozos de tela coloreada, música y canciones. Es cierto que estos símbolos tratan de reflejar la unión, el sentimiento de solidaridad, la glorificación de la historia y las tradiciones del país, pero lo que más representa a una nación, son sus ciudadanos, sus dirigentes y los resultados de la aplicación de sus proyectos políticos que afectan directamente a la gente del propio país que gobiernan y a los del resto del mundo. 
Mucha gente, a tenor de sus discursos públicos y de sus mensajes en la red parece que venden el pescado antes de ser pescado. Saltan etapas, creen que se puede viajar en el espacio y en el tiempo por tele transportación y que están solos en el mundo para poder hacer lo que les plazca. Siempre se ha dicho que "el querer es poder", sin embargo, nunca se aclara la hoja de ruta para salir de "E" y llegar a "C". 
En los últimos años del primer decenio del siglo XXI hemos pasado de vivir en una sociedad enloquecida por el consumismo desbocado a una depresión colectiva de tal magnitud que incluso ha comenzado a aumentar la tasa de suicidios. A partir del once de septiembre de 2012 muchos miles de personas salieron a manifestarse por las calles de Barcelona, de forma pacífica. En la pancarta de cabecera ponía "Catalunya nuevo estado de Europa" pero lo que hermanaba a toda aquella muchedumbre era pedir un futuro mejor para ellos y los suyos. Se detectaba un ambiente de ilusión por la posibilidad de conseguir un futuro mejor. 
Todo el mundo sabe que la independencia del país y por sí solo, un nuevo estado, no es la solución mágica a esta situación nefasta que vivimos, pero es una gran oportunidad para tener un nuevo marco de infraestructuras, de valores y de objetivos. 
No puedo negar que personalmente me anima la posibilidad de tener la oportunidad de ayudar a mejorar nuestra sociedad e incluso de crear un nuevo estado mejor que el que hemos podido tener hasta ahora, si así lo quiere la gente de Cataluña, cuando se la pueda consultar democráticamente. Esta perspectiva, por sí misma, es ilusionante y tener ilusión es fundamental para salir adelante, crecer como personas y para mejorar nuestro bienestar y el da nuestra sociedad. Pero no es suficiente. 
Hace ya muchos años que mis padres me explicaron el cuento de "La Lechera" y lo peligroso que era hacer castillos en el aire. Tenemos que saber algo más que el nombre, el himno y la bandera del posible nuevo estado. Tenemos que pensar y comprender que anhelamos más allá de nuestros sentimientos, sueños o quimeras; empleando el sentido común y la razón. 
Para que esta corriente de ilusión que invade a mucha gente de nuestro país no se convierta desilusión y frustración, es necesario meditar individualmente en qué tipo de sociedad queremos vivir. Tenemos que escribir nuestros deseos razonados para poder responder, algo más que unas pocas palabras emotivas, si alguien nos lo pregunta algún día...... 
¿Cómo quisiéramos que fuera nuestro país? 
¡Qué trabajo! Dirán muchos. ¡Ahora éste nos pide que pensemos! ... Para eso pagamos a los políticos. ¡Que piensen ellos! 
Algunos dirán: ¡No tengo tiempo para pensar! o tal vez llamarán... ¡Pensar no, actuar ya!, 
Seguramente también oiré una multitud de excusas más o menos ciertas, pero no os haré caso. Quien quiere mejorar se tiene que esforzar, tiene que ser parte activa del proceso y por tanto tiene que colaborar con el esfuerzo de los demás. La sociedad somos todos. Todos tenemos el derecho a participar y el deber de cooperar. 

Si alguien quiere cambiar algo, tiene que dejar de hacer lo mismo que ha hecho hasta ahora: Dejar que los demás decidan por vosotros. La libertad comienza dentro de vosotros. Si no os gusta lo que tenéis y no hacéis nada, no tenéis ningún derecho a quejaros. Seguid obedeciendo y ya está.
Si deseáis escribir vuestro futuro empezad a pensar ahora mismo como lo deseáis. 
Así pues, empiezo a imaginar cómo me gustaría que fuera el país donde vivir y espero que me ayudéis con vuestras ideas a comprender cómo hacerlo más bonito y próspero para todos.


 Quisiera vivir en un país...
... Donde las personas fueran lo más importante. 
... Saludable física y mentalmente, 
... Donde se promocionase que su gente fuera estudiosa, educada y culta y dejara de mandar la futilidad, la satisfacción inmediata y el espectáculo televisivo que penetra fácilmente entre la población joven y los grupos con menos densidad cultural. 
... Donde se cultivase el pensamiento libre y la crítica constructiva. 
... Con unas estructuras de estado democráticas, dialogantes y participativas que nos permitieran decidir pacíficamente nuestro futuro. 
... Acogedor de los recién llegados. Donde se respeten y apliquen los derechos humanos y donde se les den a conocer nuestra lengua y nuestros usos y costumbres pidiéndoles el respeto debido hacia los mismos. 
... Garante de la justicia 
... Donde se hagan las denuncias a los tribunales de justicia, aportando las pruebas pertinentes, en lugar de difamar, impunemente y sin consecuencias, en los medios de comunicación. Estos deben informar a la ciudadanía de la denuncia, del veredicto y de la sanción que se imponga, tanto al denunciado como al difamador. La democracia se basa en la libertad de las personas y no puede haber libertad si no hay información, porque sin información es imposible que las personas puedan conformar un criterio y sin criterio no se puede hacer el ejercicio de la elección que es el instrumento propio de la democracia. Por eso es tan importante que esté garantizada la información plural, imparcial, oportuna, contrastada y veraz. 
... Donde todos los cargos políticos o dirigentes sociales sean electos democráticamente en listas abiertas y ninguna sea de libre designación o heredado. 
... Donde para acceder a la elección de un cargo político se precise demostrar unos conocimientos mínimos (formación académica, idiomas, etc.) y demostrar una experiencia mínima en el ejercicio de su profesión previa a la entrada en política. 
... Donde se respeten los derechos de los servidores públicos, se les remunere adecuadamente, con total transparencia y exija con firmeza el cumplimiento de sus deberes pidiendo las responsabilidades pertinentes en caso de incumplimiento de compromiso electoral, ineficiencia, malversación o corrupción. Total transparencia en la presentación de las cuentas públicas y en los de las formaciones políticas. 
... Donde las estructuras del estado sean las adecuadas, estén bien dimensionadas (número de políticos y funcionarios / número de habitantes a los que dan servicio) y sean eficientes y productivas. 
... Donde la administración de las finanzas públicas (por ejemplo el Servicio de Empleo y la ayuda de internacionalización de las empresas) funcione de verdad, vele por el bienestar de las personas y sea transparente y facilitadora del progreso social. 
... Donde el mercado de las suministradoras de energía (gas, electricidad y carburantes) estuviera de verdad abierto a la libre competencia, rompiendo de una vez con los oligopolios que imponen los precios que quieren los ciudadanos, autónomos y PYMES. Un país donde se promocione el desarrollo de las energías solar y eólica. 
... Donde se garanticen los derechos de los ciudadanos y de la meritocracia. 
... Donde todos los ciudadanos tengan los mismos derechos de partida, todos estén sujetos al cumplimiento de la misma ley, sin privilegios especiales y sólo dependiendo de sus méritos, puedan llegar a más altos niveles de la sociedad. 
... Donde se defiendan los valores de la ética y de la justicia social y se tenga tolerancia cero con la corrupción, el soborno y los actos de prevaricación. Un país donde para hacer negocios, no tengas que mirar con qué persona de la administración tengas que "hablar" sino que sólo sea necesario mirar la ley. Coherencia y honestidad. 
... Defensor de la igualdad de oportunidades independientemente de cualquier otro criterio. 
... Exigente con el cumplimiento de los deberes, los acuerdos y donde tener éxito fuera una consecuencia del trabajo bien hecho. La cantidad y la calidad no están reñidas. 
... Lleno de gente inconformista y luchadora, próspera, industriosa, trabajadora, esforzada, eficiente, facilitadora del emprendimiento, innovadora, creativa, segura de sí misma y solidaria con el mundo 
... Donde crezca una clase media amplia en lugar de una en que sólo haya ricos, pobres que viven de la solidaridad o directamente de la caridad e indigentes que subsisten por debajo del umbral de la pobreza. 
... Lleno de gente orgullosa de su cultura y de los signos de identidad de su país, defensora del catalán como lengua vertebradora de una sociedad plurilingüe. 
... Orgulloso de todas sus gentes, de su paisaje y respetuoso con la naturaleza. 
... Más cosas que cada uno de vosotros querríais por vuestro país... 
Así es el país que me gustaría que construyésemos entre todos nosotros y nuestros políticos delante para facilitarnos la tarea.

No hay comentarios: